среда, 13 декабря 2017 г.

Мистецтво розслабитись та імпровізувати

Скетчноутинг… Цікава, до речі, штука. Можна визначити скетчноутинг як заняття МИСТЕЦТВОМ. Ідея створення книги належить такому собі Майку Роді (раніше про нього я ніколи не чула, але й не дивно). Уявіть собі ситуацію, коли вам доводиться багато і швидко конспектувати, а ви, як на зло, або не виспались, або не поїли, або те й інше. Не виходить з вас гарного слухача, а «конспектолога» (цікавий неологізм вийшов) тим паче. Відразу згадуються ті страшні нудні лекції, коли викладач, не відриваючись від конспекту читає, а студенти, наче загнані тваринки, намагаються швиденько записати це. Згодом в нас пропадає будь-яке бажання, і другу половину лекції ми просто «тусуємось» на парі.
«Я був вкрай невдоволений записами, які робив під час різних конференцій та зібрань, − розповідає ілюстратор Rework, автор блогу The Sketchnote Army Майк Роуді. − Роздратованість і стрес лише зростали, коли я намагався зловити кожну деталь бесіди й занести її до блокноту. Потім до цих записів я ніколи не повертався».У таких умовах скетч (нотатка, що об’єднала малюнок і текст) виявився надзвичайно простим і зрозумілим способом відтворення інформації та вираження власних думок та ідей.
Хм…І чому ця ідея не спала нікому раніше?=))

Основу цього самого скетчноутінгу  складає так звана теорія подвійного кодування (???) Саме за рахунок того, що мозок обробляє ідеї у вербальному та візуальному режимах, застосовуючи одночасно зір та слух, інформація запам’ятовується легше й надійніше. Отже, скажу простіше: всю почуту інформацію ви малюєте (це той випадок, коли ти начеб то УВАЖНО  слухаєш лекцію, але все одно малюєш квіточки на полях свого нотатника, але цього разу робиш все вдумливо!!!).

Навіть якщо ви не здатні намалювати пряму лінію, ви можете навчитися робити візуальні нотатки – потрібна лише практика. Скетчі – це своєрідні візуальні карти. Гарна структура скетчу – це м’ясо, а краса зображення – лише соус (такої!!!).
Підсумовуючи сказане, зазначу, що вийшла неабияка книжечка корисних порад.

І…До речі (кому все ж цікаво), Майк Роде - дизайнер веб-застосунків та програмного забезпечення, автор логотипів багатьох фірм, талановий ілюстратор, якому завдячують своїм успіхом такі бестселери, як "Rework" Джейсона Фрайда та Девіда Хенссона, "Стартап  за сто доларів" Кріса Гулібо та "Маленька книга таланту" Даніела Койла. Його посібник з візуалізації ідей" входить до 100 кращих  книжок з графіки та дизайну.

Комментариев нет:

Отправить комментарий