среда, 27 марта 2019 г.


Напередодні 75-ї річниці визволення Миколаєва від нацистської окупації бібліотека-філіал для юнацтва зустрілась з учнями Миколаївської загальноосвітньої школи-інтернат № 7, аби розповісти про трагічні події на Миколаївщині в роки війни та величний шлях до Перемоги.

Звістка про віроломний напад Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року була зустрінута мешканцями Миколаєва з обуренням. Вже в перші дні війни у військкомати міста та області було подано 3377 заяв від добровольців, організовано 33 винищувальних батальйони. Тисячі жителів міста записувалися в ополчення. 16 серпня 1941 після запеклих боїв вороги увірвалися до Миколаєва. Місто охопила хвиля кривавого терору і репресій.
Але це не зломило жителів міста, які дали гідну відсіч окупантам. Кожен день люди, яких ми сьогодні називаємо Героями, наближали Миколаїв до звільнення. Зразки великої відваги у жорстоких боях за місто виявили сотні воїнів. У лавах військових з’єднань воювали цілі полки й дивізії, сформовані із осіб різних національностей. За мужність, проявлену в боях при визволенні Миколаївщини, звання Героя Радянського Союзу удостоєні понад 100 осіб і кільком з’єднанням і частинам Червоної Армії були присвоєні найменування «Новобузьких», «Вознесенських», «Первомайських». Звільнивши Миколаївщину, війська Українського фронту продовжили звільнення населених пунктів на правому березі Південного Бугу та Північного Причорномор’я. Навічно зберігатиметься у серцях миколаївців світла пам’ять про тих, хто боровся, і тих, хто загинув смертю хоробрих за свободу і незалежність наших земель.

Комментариев нет:

Отправить комментарий