понедельник, 22 мая 2017 г.

Миколаївці читають!

Привіт усім! Минулого року ми дізнавались про те, що читає наша сучасна молодь. Протягом місяця 2016 року в бібліотеці-філіалі для юнацтва відбувалось опитування «Підлітки читають», результати виявились цікавими, адже настільки різні смаки у наших користувачів. Звичайно, знайшлись і любителі класики, і поціновувачі сучасної літератури. Тож цього року ми вирішили запитати, що ж можуть підлітки порекомендувати для читання. Акція стартувала на початку березня (до Всесвітнього дня читання вголос). Молодь залюбки писала свої рекомендації, адже багаж прочитаних книг у деяких читачів просто величезний. А цим треба пишатись!

В цьому році ми не лише продовжили акцію, ми вийшли за її межі… Наші читачі запропонували геніальну ідею – пройтись вулицями міста та запитати у перехожих, щоб вони порекомендували для читання. Здивування не полишало нас аж до закінчення акції. Які ж різні смаки у людей!

Для початку, важливо зазначити, що молодь в курсі всіх книжкових новинок, і серед улюблених називали книги, що очолюють списки must-read. По-друге, якщо говорити про жанрове різноманіття, то найбільшою популярністю користуються фантастика та жахи, як це не дивно… Бестселери не обійшли стороною допитливий розум миколаївців, тож серед вподобань: «Дівчина у потягу», «Книжковий злодій», «Дивиргент», «Щиголь», «50 відтінків сірого» та інші. Були в списку й такі неоднозначні книги як «Атлант розправив плечі» та «50 днів до мого самогубства». Багато чого зазначали зі шкільної програми, що є традиційними  для вивчення вже протягом багатьох років: твори О. Пушкіна, М. Гоголя, О. Грибоєдова, Л. Толстого, Антуан де Сент-Екзюпері, О. Уайльда, І. Нечуй-Левицького, М. Булгакова та ін. Особливою популярністю користуються книги Н. Щерби, особливо цикли «Часодії» та «Лунастри». Ці книги і рекомендувала молодь для читання!

Не обійшли увагою ми  й старше покоління, адже цікаво було дізнатись, що читають дорослі і що вони могли б порекомендувати книгоманам. Тож, серед опитаних, читацькі смаки визначились наступним чином: детективи, фантастика та фентезі, спеціалізована література.
На згадку ми запропонували респондентам сфотографуватись з демотиваційним слоганом «Читай, Миколаїв!».
Ми поповнили наш рекомендаційний стенд новими стікерами, від чого він став ще більш яскравий! Отож, на основі проведеного дослідження ми будемо будувати свою подальшу роботу з популяризації книги та читання. Приємно, що наші читачі, наші дітки з великим задоволенням взяли участь у даній акції і дуже сміливо спілкувались з городянами.


Список книг, що були рекомендовані для прочитання жителями міста, ми розмістимо на нашому блозі! Слідкуйте за новинами!

Комментариев нет:

Отправить комментарий