вторник, 16 января 2018 г.

Сію, сію, засіваю
З Новим Роком Вас вітаю!

Українці ще здавна Старий Новий рік називали Щедрим вечором, бо цього дня заведено було готувати щедру кутю, з жиром або салом, тобто непісну. Також співали щедрівки та колядки на Старий Новий рік. Хоча згідно зі старими звичаями колядки співають на Різдво, а щедрівки — на Старий Новий рік.
На ранок 14 січня заведено спалювати снопи сіна, які в народі називали Дідухами, а після стрибати через таке вогнище. Така традиція є символом очищення від злих духів і всього нечистого. І вже після цього дозволяється ходити по домівках посівати і співати щедрівки та колядки на Старий Новий рік. У такий спосіб закликати в майбутній рік добробут, достаток і нове щастя.
До того ж зерна, якими засівали при співі щедрівки та колядки на Старий Новий рік, віником змітати не можна було. Їх акуратно збирали і навесні перемішували із зернами для посіву.
Вважається, що з першим засівальником у будинок заходить благополуччя, радість і багатство. Тому посівати і співати щедрівки та колядки на Старий Новий рік починали зі свого житла, а далі навідувалися до рідні і сусідів. За посівання і спів щедрівки та колядки на Старий Новий рік прийнято пригощати різними смаколиками, пирогами та грошима.
Така традиція щедрування стала популярною і в нашій бібліотеці. Минулого року до нас завітали маленькі вихованці дитячого садочка (неймовірно приємна картина). Цього ж року недільного вечора з щедрівками до нас прийшли першачки ЗОШ №7 (а те, що у школі канікули, здивувало нас найбільше). Щедруючи, маленькі гості бажали нам щастя, благополуччя, здоровя та радості. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий