четверг, 22 февраля 2018 г.

До рідного слова торкаюсь душею…


Друзі, привіт! Всі ви знаєте, що вчора весь світ відзначав Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.
З нагоди цього дня для наших постійних користувачів та активних учасників клубу «ДИВО» співробітники бібліотеки провели цікаве ерудит-лото «Мова – правдивий свідок історії!», де запропонували різноманітні мовні вправи,  а також цікаві завдання на відновлення фактів з історії нашої рідної мови. Для Університету третього віку ми провели літературно-лігвістичну годину "Мова як стихія", протягом якої розповіли про цікаві факти розвитку різних мов світу.
А чи знали ви, що в світі існує 6 000 розмовних мов та близько половині з них загрожує зникнення? В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Згідно зі статтею 10 Конституції України "Державною мовою в Україні є українська мова". Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови. І таких фактів безліч!
Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема”. Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий