четверг, 23 февраля 2017 г.

Поєднуючи види мистецтва

Привіт всім! Мабуть завжди приємно читати улюблені книжки, але не менш приємним заняттям є перегляд фільмів, відзнятих за мотивами цих улюблених книжок. Чи не згодні ви зі мною? Уявіть собі, що, прочитав книгу, ви нафантазували книжкових героїв, уявили їх книжковий світ. І ось вам потрапляє на очі фільм, відзнятий, так би мовити, за останніми модними тенденціями. Як його не переглянути? Чи не цікаво буде вам доповнити своє книговраження? Бувають випадки, коли фільм потрапляє до рук першим, ніж книга, або ти взагалі не здогадуєшся про існування книги, допоки не переглянеш фільм до титрового супроводу.  А тоді, здивований, точніше вражений, ти сидиш і розумієш, що хочеш будь-що почитати авторське творіння (ну, звичайно, якщо фільм тобі дійсно сподобався). Останнім часом на екранах з’явилось багато екранізацій книг, довкола яких відбуваються постійні обговорення чи навіть дискусії. Тож це питання не залишило нас байдужими, тим паче ми працюємо з дітьми та підлітками, яким, до слова, подобається сучасний кінематограф) Ми зробили добірку фільмів, відзнятих за книгами протягом 2015-2016 років, а приправили це найочікуванішими фільмами в 2017 році. Цікаво, правда? До речі, з метою популяризації книг, що відповідають підлітковому віку, ми розмістили абсолютно не всі відомі вам екранізації (зокрема, це стосується книг Е. Л. Джеймс). Звичайно, хотілося б згадати неймовірно цікаві фільми, відзняті набагато раніше, але молодь зараз на хвилі всього нового та сучасного, випущеного у прокат останніми роками. Але, поміж перерахованих екранізацій все ж згадаємо цікавенні фільми,  повз які ти не пройдеш (за версією користувачів мережі Інтернет):
ü Кінотрилогія Хоббіт, 2012-2014. Цикл фільмів знято за книгою Дж.Р.Р. Толкієна з тією ж назвою.
ü Великий Гетсбі, 2013. Знято за однойменною книгою Френсіса Скотта Фіцджеральда.
ü Анна Кареніна, 1997.Одна з екранізацій роману Льва Миколайовича Толстого.
ü Кіносага Сутінки, 2008-2012. Цикл фільмів, знятий за романом Стефані Майєр з тією ж назвою.
ü Гаррі Поттер, 2001-2011. Цикл фільмів, знятий за романом Джоан Роулінг з тією ж назвою.
ü Хроніки Нарнії, 2005-2010. Цикл фільмів за однойменною книгою Клайва Стейплза Льюїса.
ü Аліса в країні чудес, 2010. Екранізація однойменної книги Льюїса Керрола.
ü Всесвіт Стівена Хокінга, 2014. Знято з мемуарів Джейн Хокінг «Подорож в нескінченність: Моє життя зі Стівеном».
ü Код да Вінчі, 2006. Знято за однойменною книгою Дена Брауна.
ü Диявол носить "Prada", 2006. Фільм знятий на основі книги Лорен Вайсбергер з тією ж назвою.
ü Володар кілець, 2001-2003. Кінотрилогія знята за книгою Дж.Р.Р. Толкієна з тією ж назвою.
ü Великі надії, 1998. Екранізація однойменного роману Чарльза Дікенса.
ü Ромео і Джульєтта, 1996. Чергова екранізація безсмертної п'єси Вільяма Шекспіра.
ü Втеча з Шоушенка, 1994. Фільм знятий за повістю Стівена Кінга «Ріта Хейворт і порятунок з Шоушенка».
ü Список Шиндлера, 1993. Фільм знятий на основі роману Томаса Майкла Кеніллі «Ковчег Шиндлера».
ü Хрещений батько, 1972. Віднесені вітром, 1939. Екранізація бестселера Маргарет Мітчелл. Рідкісний випадок, коли екранізація культового роману стала навіть більш культової, ніж першоджерело.
ü Форрест Гамп. Фільм 1994 року за  однойменним романом Уінстона Грума.
ü Гордість і упередження, 1995. Знято за однойменною книгою Джейн Остен.
ü Щоденник пам'яті, 2004 года. Знято за однойменною книгою Ніколаса Спаркса.
ü Прислуга, 2009. Знято за однойменною книгою Кетрін Стоккет.
ü Крадійка книжок, 2013. Знято за однойменною книгою Маркуса Зузака з тією ж назвою.
ü Зелена миля, 1999. Знято за однойменною книгою Стівена Кінга.
ü "Різдвяна історія", 2009. Знятий за  книгою Чарльза Діккенса «Різдвяна історія».
ü Я - легенда, 2007. Знято за однойменною книгою Річарда Метісона.

У підсумку: Екранізації літературних творів популярні давно. Здавалося б, наявність книги значно спрощує процес втілення її в фільм. Але не так все просто. Чи багатьом режисерам вдавалося не образити читачів і створити хороший фільм для кінопоціновувачів? Так, кінематограф не всесильний. Є авторський стиль письменника, який просто неможливо достовірно перекласти на екрани. Ось як зняти фільм за твором Набокова? Жодна екранізація «Лоліти» Володимира Набокова не зможе дати тих вражень, якими  сповнена книга. Навіть якщо її зняв сам Стенлі Кубрик.
«Екранізація завжди гірше самої книги». Це твердження все ж невірно. Поєднанням «прекрасна книга - прекрасний фільм» може похвалитися «Гаррі Поттер» Джоан Роулінг. Кіновтілення перших двох томів «Гаррі Поттера» завоювало серця глядачів всіх континентів. У цьому ряду також Пауло Коельо «Вероніка вирішує померти», Ентоні Берджесс "Заводний апельсин" - яскравими вийшли книга і фільм. До списку можна додати серіал "Майстер і Маргарита" Володимира Бортка. Його вважають однією з кращих екранізацій чудового роману Михайла Булгакова. Та й "Володар кілець" по книгам Джона Толкієна неодноразово завойовував премію «Оскар».
Хороша книга - стимул подивитися її екранізацію. Хороша екранізація - привід прочитати літературну основу. Література і кіно - мистецтва різного ґатунку. Дихання талантів і фантазії в них - неповторні. Тому не обмежуйте себе чимось одним - читайте і дивіться. Отримуйте свої живі емоції з різних джерел мистецтва.

Комментариев нет:

Отправить комментарий